Vodje niso rojeni, ampak narejeni

Diamanti so dragoceni, ker so redki, najde se jih zgolj na določenih mestih, pridelava je težka in draga itd. Na tak način pogosto razmišljajo podjetja, ko iščejo nekoga, ki bo vodil tim, oddelek, službo ali celo podjetje. To pa je napačen oz. zastarel pristop.

Če o sposobnosti vodenja razmišljamo s pomočjo prispodobe, ki razloži njen razvoj, bomo lažje razumeli, kako priti do dobrega vodje za podjetje, oddelek, službo ali tim. Prispodoba mora razložiti, da sposobnost vodenja ni dostopna zgolj redkim posameznikom. Ljudi s sposobnostjo vodenja je veliko. Njihov razvoj do dobrega vodje ni nujno drag. Sami sebe slepimo, če mislimo, da obstajajo objektivna merila, ki lahko napovedo, kako kvaliteten vodja bo nekdo postal. Odlična prispodoba za razumevanje, kaj vse vpliva na to, da nekdo postane dober in učinkovit vodja, je prikaz, kako pride steklenica vina na našo mizo.

Razvoj vodje je kot izdelava vina. Prvič, pomembna je surovina – grozdje. Grozdje Sauvignon Blanc da drugačno vino kot grozdje Cabernet Sauvignon. Končni produkt je tako odvisen od grozdja in od tega, kako se je z njim delalo. Prst, sonce, temperatura, vlaga – vse to igra odločilno vlogo pri potencialu grozdja. Pomemben je tudi čas trgatve – dlje kot se čaka, več je v grozdju sladkorja. Pa vendar: veliko sladkorja ni vedno zaželeno. Po trgatvi sledijo vprašanja kot so: Koliko alkohola naj vino vsebuje? Kako naj ga shranimo? Kako dolgo bo trajalo zorenje vina? Ko vino dozori do pričakovanih lastnosti, je pripravljeno za stekleničenje.

To, da je vino pripravljeno, je pomemben korak. Kasneje pa je ključnega pomena tudi to, da pijemo pravo vino s pravimi jedmi. Usklajevanje značilnosti jedi in vina zahteva globoko razumevanje. To zahteva tudi izbor vodje in postavitev pravega vodje na pravo mesto.

Trenutno je v praksi tako, da se podrobno analizirajo sposobnosti osebe – potencialnega vodje, ne nameni pa se veliko pozornosti diagnosticiranju specifične situacije, v kateri bo ta vodja deloval.

Primerjav med izdelavo vina in razvijanjem vodje ni težko videti. Upoštevanje te prispodobe vodi k drugačnemu razvoju in upravljanju s potencialnim talentom določene osebe za vodenje.

Podjetja bodo imenovala prave vodje na pravo mesto, če bodo razvoj vodje povezala z razumevanjem in potrebami okolja, v katerem vodja deluje. Someljerji razumejo, da vino pri obroku ne sme niti prevladati niti biti preveč medlo.

Povzeto po članku avtorja Nathana Bennetta z naslovom Leaders Are Made, Not Born — Here’s How To Make